اصول موفقیت در کنکور
مجتمع مشاوره و خدمات روان شناختی سبزوار
پاییز 94
اصل یکم : امسال باید حس کنکور داشته باشید . یعنی هر کس شما را ببیند باید از سر و وضعیتان ! بفهمد که شما امسال کنکور دارید . باید از روحیه و تصورات سال های پیش بیرون بیایید . کارهای جانبی را کم کنید . بطوریکه به این باور برسید که امسال تنها یک کار تعریف شده دارید و آن هم درس خواندن است باور کنید بسیاری از چیزهایی که ما در زندگی خودمان ساخته ایم و برای خودمان مهمشان کرده ایم ، آنقدر ها هم که فکر می کنیم بزرگ نیستند و به راحتی می توان از کنار آنها گذشت .
اصل دوم : در شرایط معمولی ، یک دانش آموز در سن و سال شما ، حدود 7 الی 8 ساعت خواب لازم دارد و به طور طبیعی ، 3 تا 4 ساعت وقت شما را در شبانه روز صرف کارهای روزمره می شود . آنچه که باقی می ماند با توجه به اصل یک ، قاعدتا باید صرف درس خواندن شود ، اشتباه نکنید ، نمی خواهم بگویم در شبانه روز باید اینقدر درس بخوانید بلکه باید حواستان باشد که چقدر فرصت برای درس خواندن در هر روز دارید. مرتباً از این وآن نپرسید چند ساعت در روز باید درس خواند ؟ بلکه سعی کنید حداکثر بهره برداری از وقت و زمان را داشته باشید .اصل سوم : در طی این یک سا ل هیچگاه و تحت هیچ شرایطی با خودتان مدارا نکنید و خودتان را تحویل نگیرید. مثلا الان خسته ام و یا اینکه بازدهی ندارم و از این قبیل حرف ها .
اصل چهارم : رهرو آنست که پیوسته رود .( آهسته ذکر نشده ، شاید بد آموزی داشته باشد !!!) این سال آخر یک مسابقه ماراتن است . نظم و برنامه ریزی مناسب حرکت سنجیده و متناسب ، عدم تحمیل فشارهای ناگهانی و برنامه ریزی عجیب و
فشرده ، شناختن توانایی و استعداد خودتان در انجام کارها و درس خواندن همه و همه لازم است . باید مراقب وضعیت غذایی و خورد و خوراک و خواب خودتان باشید . کنکور یک مارتن است و تنظیم انرژی ، اجتناب ناپذیر .
اصل پنجم : باید یک روند معقول و پیوسته و یکنواخت در درس خواندن داشته باشید . بسیاری از دانش آموزان هستند که اول هر هفته و یا هر ماه تصمیم می گیرند درس خوان شوند . این تصمیم گیری معمولا با یک برنامه ریزی سنگین برای همان روز است . مثلا دانش آموزی که تا دیروز روزی 2 ساعت هم نمی توانسته درس بخواند ، یکدفعه از اول ماه که تصمیم به درس خواندن گرفته ، نیت می کند که همانروز اول 15 ساعت درس بخواند . بدیهی است که این کار شدنی نیست به علاوه آنکه عدم انجام آن ناراحتی نیز ایجاد می کند ( به قول معروف سنگ بزرگ علامت نزدن است ) پس حواستان باشد که در برنامه ریزی و تصمیم گیری نیز باید یک روند معقول و شتاب مناسب داشته باشید .
اصل ششم : اخبار کنکوری را ازسایت سازمان سنجش http://www.sanjesh.org پیگیری کنید .
اصل هفتم : یکی از مهمترین اصولی که باید همواره مد نظرتان باشد این اصل است .خودتان را به دست هر حکیم باشی که برای شما نسخه می پیچد نسپارید . هر کس شرایط خاص خود را دارد . استفاده از تجارب دیگران کار خوبی است . ولی تقلید کردن نه !
اصل هشتم : یکی دیگر از این نسخه پیچیها ، ارجاع دادن دانش آموزان به انواع و اقسام جزوات و کتاب های آموزشی است . در رنگ های مختلف و در ابعاد و اندازه های مختلف ، تالیف چندین و چند استاد و همه ادعا می کنند که بهترین هستند . متاسفانه رفتن به سراغ این جزوات و کتابها بعضا تا آنجا می کشد که دانش آموز ، کارتن کارتن کتاب و جزوه را روی هم انباشته می کند !!!
هیچگاه فراموش نکنید که مهمترین منبع مطالعاتی شما ، کتب درسی است . سؤالات کنکور سراسری از کتاب های درسی طرح می شوند و نه ازجزوه فلان موسسه و یا بهمان دبیر . هر موقع بر کتاب های درسی مسلط شدید ، آن وقت به سراغ چیزهای دیگر بروید .
اصل نهم : هیچگاه به درس نگویید کار دارم به کار بگویید درس دارم . اگر به بیان دیگری بخواهیم این حرف را بزنیم این است که هیچ وقت درس خواندن را به فردا یا هفته ی دیگر موکول نکنید .
اصل دهم : این خیلی بد است که شما تستی را که قبلا دیده اید غلط بزنید . آد م عاقل از یک سوراخ دو بار گزیده نمی شود !
اصل یازدهم : بدانید که غرور و تکبر ، کوچک شمردن حریفان و کم کاری ، هرکسی را از اوج به پایین می کشاند . پس غفلت نکنید . وبدانید که به هر چیزی کم اهمیت بدهید از همان ضربه خواهید خورد .
اصل دوازدهم : هیچگاه از حرکت و تلاش خسته و ناامید نشوید . مطمئن باشید که نتیجه ، ماحصل کار و تلاش است و نه فکر و خیال ، پس به جای تصوّ رات و فکر وخیال های بیهوده ، بیشتر تلاش کنید .
اصل سیزدهم : قلم و کاغذ ، چیز هایی هستند که کاربرد های بسیار خوبی دارند . اینها دوای خیلی از دردها هستند . به چند مورد آنها اشاره می شود:
1- یکی از ایراد های بسیاری از دانش آموزان ، اینست که اصولاً با قلم و کاغذ بیگانه اند . این بیگانگی آنقدر زیاد است که حتی شامل حال دروسی ، مانند ریاضی و فیزیک هم میشود . بعضی از دانش آموزان ریاضی و فیزیک را هم فقط میخوانند . مثلاً هنگامی که کتاب درسی را مطالعه میکنند وقتی که به یک مثال میرسند همانطور که صورت مثال را مطالعه می کنند جواب آنرا هم فقط میخوانند ، ببینید اصولاً تسلط در این دورس و بعضی از قسمت های دروس دیگر هیچگاه با خواندن و حتی حفظ کردن ایجاد نمی شود بلکه باید مسئله را حل کرد ! آنهم به تعداد زیاد .
2- حُسن دیگر قلم وکاغذ افزایش دقت و تمرکز است . که این هم مشکل خیلی از بچه های کنکوریست ، بخصوص آنها ی که درگیر فکر و خیال هستند .
اصل چهاردهم: آزمون سراسری برای سنجش معلومات شماست یا سنجش شنیده های شما ؟ جواب سوال روشن است : حال فرض کنید دانش آموزی باید تمام وقت خود را در انواع و اقسام کلاسها بگذراند ، صبح مدرسه ، بعد از ظهر کلاس کنکور ، جمعه ها کنکور آزمایشی. پس این دانش آموز چه وقتی درس می خواند ؟! چه زما نی وقت برای حلاجی و تسلط نسبت به مطالب آموخته شده می گذارد ؟ باید عاقل بود . مطمئن باشید مطلبی که دانش آموز با تلاش و دقت نظر به دست آورده باشد . خیلی بهتر از لقمه جویده شده ای است که در دهان او گذاشته شود و دانش آموز فقط درصدد حفظ کردن آن باشد .
اصل پانزدهم : همیشه توجه داشته باشید ، که روند پیشرفت مهم است ، نه نتیجه مطلق شما . اینکه چگونه داری تلاش می کنی مهم است نه چیز دیگر و در واقع آنچه که یک دانش آموز کنکوری ، باید به آن توجه جدی داشته باشد ، اینست که وضع او ، روز به روز بهتر شود .
اصل شانزدهم : اگر گاهی اوقات خسته شدید ، بهتر است گاهی اوقات، مثلا هنگام بعد از ظهرهای جمعه به بازی و تفریح اختصاص دهید . ولی تفریحی که به همان مدت ، بعد از ظهرختم می شود . نه بیشتر !!